Thursday, December 15, 2011

carta 2011

Seperti tahun - tahun sudah iaitu 2009, 2010 aku telah menyenaraikan album - album yang paling aku minati dan menjadi kegilaan didengari sepanjang tahun dan bagi tahun ini juga, aku menyenaraikan senarai album - album yang menjadi kegilaan juga.

Berbeza untuk tahun ini, aku tidak menunggu sehingga hujung tahun untuk menulis review pendek akan album kegemaran tersebut, dimana aku membuat satu posting khas untuk album kesukaan aku tersebut. Malah untuk mengelakkan carta album ini penuh dengan jangkaan yang dapat dijangka iaitu sah - sah album artis terkenal memasuki carta aku, jadi aku buat kelainan, mari semak (tidak mengikutan tururan):

artis : Supercell
judul album : Today Is A Beautiful Day


Album ini mendapat tempat ditelinga untuk mendengar kerana hampir kebanyakkan lagu ini ternyata sedap didengari dan jika anda masih ingat aku pernah menulis review mengenai album ini. Boleh semak : disini

align box view my play count for this album : HERE
artis : John Briggs
judul album : Eleventh Hour


Akibat artis ini mempunyai pengaruh Zero 7 membuatkan aku meletakkan telinga dispeaker dan cuba mendengar pengaruh muzik tersebut didalam album ini . Ternyata pilihan aku tepat sekali dan lagu tema aku apabila memilih album ini menjadi dengaran harian ialah: "Stone Wall". Setelah lama mengkaji secara keseluruhan, pengaruh yang dapat dilihat secara terus ialah gubahan muziknya.

align box view my play count for this album : HERE
artis : Yuna
judul album : Decorate - EP


Seperti tengok kepada judul album tertera "EP" ternyata ini bukan album penuh tetapi aku ingin juga memasukkan album EP ini didalam senerai carta 2011 aku. Dimana album EP ini merupakan nyanyian penuh Yuna dalam Bahasa Inggeris yang terkandung 4 buah lagu dan kesemuanya memang layan terutama lagu yang mempunyai judul sama dengan album ep ini iaitu "Decorate". Tidak sabar menunggu keluaran album penuh/baru Yuna pada tahun 2012 kelak.

align box view my play count for this album : HERE
artis : JUJU
judul album : YOU


Walaupun aku mengenali JUJU merupakan artis Jazz tetapi mengenai genre album ini kurang sedikit pengaruh Jazz yang dimasukkan. Ini kerana kebanyakkan lagu didalam album ini adalah berunsurkan JBallad (wujud ke untuk genre itu?) dan salah satu lagu dalam album ini telah menjadi OP Song JDrama "Good Life" iaitu lagu berjudul "Mata Ashita"

align box view my play count for this album : HERE

[-/+] Lihat Disini
artis : Bryan Greenberg
judul album : We Don't Have Forever


Tidak banyak sangat aku kenali akan penyanyi underrated ini tetapi yang aku tahu serba sedikit mengenai beliau, adalah seorang pelakon dan kebanyakkan lagu - lagu yang dinyanyikan menjadi lagu latar tv show terkenal. Mengenai album ini pula tidak banyak boleh dikatakan kerana konsep serta muzik album ini mirip album - album Jason Mraz, jadi anda tahu bagaimana lagunya.

align box view my play count for this album : HERE
artis : Demi Lovato
judul album : Unbroken


Bagi siapa yang mengikuti muzik Demi mungkin boleh dikatakan demi ini seperti Jonas Brothers versi perempuan iaitu berdasarkan 2 album keluaran terdahulu tetapi kini Demi membuat suatu kelainan dengan menjalinkan kolebarisan dengan komposer Dev, Jason Derulo , Timbaland (ketinggalan zaman?) dan sebagainya. Single pertama yang berjudul "Skyscraper" telah menunjukkan kemampuan vocal demi serta keserakkan, kesedapan suara Demi. Malah single kedua adalah berjudul "Give Your Heart a Break".

align box view my play count for this album : HERE
artis : Within Temptation
judul album : Unforgiving


Tidak perlulah aku mencarut panjang mengenai album ini kerana aku telah menulis review ringkas mengenainya. Boleh semak disini

align box view my play count for this album : HERE
artis : Björk
judul album : Biophilia


Antara album yang "apa jadah" yang aku pernah dengar, keseluruhan muzik didalam album ini memang menarik/ unik/ serabut dan seterusnya ditambah dengan beberapa patah perkataan yang aku fikir "apa ini?, apa itu?". Kesimpulannya album ini unik dan sedap didengar dan memerlukan special headphone/ speaker untuk mendengar kesemua instrument yang dimainkan didalam sesebuah lagu.

Jumlah mainan agak kurang kerana mengelakkan sakit kepala

align box view my play count for this album : HERE
artis : Beyoncé
judul album : 4


Sah - sah album ini memasuki carta aku dan sewaktu pengeluaran album ini aku juga ada membuat review pendek mengenainya, boleh semak disini

align box view my play count for this album : HERE
artis : Adele
judul album : 21


Agak janggal bagi aku kalau tidak memasukkan album ini didalam senarai, kerana album ini berjaya menduduki tangga pertama disetiap carta muzik; best albums of 2011. Malah ditambah dengan penjualan album seluruh dunia sudah mencecah 14 juta dan diikuti hit single serta single nombor 1 yang berterusan membuat album ini berjaya dan terus berjaya. Apapun "Turning Tables" masih menjadi kesukaan.

align box view my play count for this album : HERE
artis : Lady Antebellum
judul album : Own The Night


Album ketiga daripadaa trio ini dan mengenai album ini aku tidak boleh mengatakan satu - satu lagu menjadi kesukkaan aku kerana hampir keselurahan lagu didalam album ini menjadi kegemaran aku.

align box view my play count for this album : HERE
Jadi itu dia Top 11 aku, tidak mampu nak bikin sampai top 20 kerana tahun ini aku agak kurang melayan album dan lebih gemar melayan single sahaja dan mungkin carta tahun akan datang aku perlu membuat carta single sahaja kot D:

dan juga mungkin anda tahu aku ada review album lain tapi tak masuk carta 2011, ini kerana aku malas, sila semak sendiri yang lain hahaha (ada masa tambah, sebab 2011 pun tak habis lagi)

Wednesday, November 16, 2011

199 Hero Battle

Akhirnya penantian untuk menonton filem ini berakhir selepas dvd filem ini telah pun dipasarkan dan filem yang dimaksud itu ialah : Gokaiger & Goseiger: Super Sentai 199 Hero Grand Battle. Penantian agak lama juga sebenarnya kerana tayangan filem super sentai ini dijadualkan dalam bulan lima dan terpaksa dilewatkan sehingga bulan enam 2011 akibat bencana alam yang berlaku dijepun dan kemudiannya dipasarkan dalam bentuk dvd sekitar bulan sebelas 2011 dan kini barulah boleh menonton.


Baiklah berbalik mengenai filem ini, bagi aku filem ini jalan ceritanya kurang diisi/ menceritakan matlamat paling utama dikalangan puak jahat mahupun dipuak baik. Berkemungkinan perihal utama filem ini adalah ingin menunjukkan mengenai "LIHAT EPIKNYA /RAMAINYA AHLI KELUARGA SUPER SENTAI".

Setelah memahami akan jalan ceritanya ternyata filem ini amat berhubung kait akan kisah permulaan siri super sentai yang "terbaru"; Kaizoku Sentai Gokaiger dan ianya berlaku sebelum kemunculan Gokai Silver. Dimana permulaan filem menceritakan bagaimana wira - wira super sentai terdahulu; yang terdiri daripada super sentai Goranger sehinggalah Goseiger berganding bahu dalam menumpaskan puak jahat Zangyack dan sehinggalah mereka semua kelihangan kuasa pertukaran dalam usaha melindungi bumi. Perkara ini telah memaksa AkaRed / Red Pirate menjalankan misi mencari semula kuasa tersebut di ruang angkasa atau lebih tepat diplanet - planet yang lain dan kemudianya bermulalah kisah Gokaiger.


Dalam pada masa yang sama filem ini membaris pelakon - pelakon asal Goseiger bagi digandingkan dengan para pelakon super sentai semasa Gokaiger. Kisah filem ini mula bergerak apabila wira - wira Goseiger ingin mengambil/merampas semula kuasa mereka dari tangan wira lanun angkasa Gokaiger iaitu bagi menumpaskan puak jahat. Akibat daripada tindakan wira - wira Goseiger merampas Ranger Keys itu, ianya telah mendatangkan kemarahan di kalangan wira Gokeiger kerana beranggapan wira Goseiger telah mencuri harta mereka dan sejurus itu berlakulah bertempuran sesama puak baik terlebih dahulu.


Khusus untuk filem ini, wujudnya "orang" jahat yang agak "baru" iaitu dalam membantu Space Empire Zangyack untuk menewaskan kesemua kuasa super sentai dan orang jahat yang dimaksudkan itu adalah Black Cross King. Kisah berlaku ketika Black Cross King datang sendiri secara sukarela lalu menawarkan kuasa jahatkan untuk membantu puak Zangyack dalam menghapuskan super - super sentai.



Semasa pentempuran dengan Black Cross King, wira - wira Goseiger dan Gokaiger telah dipisahkan dari sesama pasukan mereka dan ini telah membuatkan mereka belajar untuk mengenali sesama mereka. Lalu sejurus itu wira Goseiger dan Gokaiger telah berjaya bergabung tenaga dalam menumpaskan ketiga - tiga orang kanan Black Cross King.

Seperti aku katakan diatas, filem ini tiada matlamat atau cerita pokok dan ini membuatkan pergerakkan jalan cerita seterusnya tidak perlu aku memceritakannya.

Apa yang diperkatakan "199 Hero Battle" seperti tajuk posting diatas adalah jumlah keseluruhan wira super sentai bertarung sesama mereka dalam masa yang sama selepas Black Cross King merampas kesemua kunci kuasa super sentai dan menyeru kesemua 197 wira - wira super sentai terdahulu untuk menumpaskan Goseiger & Gokaiger



Akibat pertempuran epik sesama super sentai, mari kita lihat sedikit babak pertempuran sama-warna diantara mereka

Merah lawan merah
Biru lawan biru

[-/+] Lihat Selebihnya


Hijau+hitam lawan hijau+hitam (jadah lawan sebegitu rupa)
Kuning lawan Kuning
Merah Jambu lawan merah jambu

Tidak cukup pertarungan epik menggunakan senapang, parang, kapak dan tukul, pertarungan seterusnya dibawa kepada pertarungan menggunakan robot pula. Secara bertuahnya muncul semula robot - robot dari super sentai yang lepas dan mujur tidak berlaku pengabungan diantara kesemua robot dan jika ini berlaku ternyata nampak rumit terhadap mecha/robot berkenaan.



Seperti didalam siri super sentai Gokaiger, filem ini juga membariskan pelakon - pelakon asal super sentai terdahulu seperti pelakon asal super sentai Denziman, Dairangers, J.A.K.Q. Dengekitai, Shinkenger, Boukenger dan sebagainya. Kemunculan mereka hanyalah dalam side-story sahaja dimana tidak ada kena mengena dengan jalan cerita utama dan mungkin bagi aku, pihak produksi ingin memberi tribute kepada pelakon -pelakon asal/lama super sentai didalam filem ini.

dan komen lain pula
  1. Barisan pelakon Goseiger nampak "tidak sihat" berbanding Gokeiger (aku tak pernah tengok Goseiger)
  2. Dalam filem ini juga, team post-procduction terpaksa menggunakan semula babak - babak pertempuran/ serangan dari super sentai yang lama (tampak kuno) jadi ini membuatkan aku agak kurang faham pada mulanya kerana diingatkan segment imbas kembali. Mungkin super sentai perlu ada muzium menyimpan semua khazanah mereka.
Baiklah bagi movie Gokaiger yang seterusnya ini terdapat 2 filem khas yang bakal menyusul iaitu Kaizoku Sentai Gokaiger the Movie: The Flying Ghost Ship. Dimana movei kedua ini sudah ditayangkan dipawagan jepun pada bulan lapan lepas dan tunggu kemunculan DVD sahaja dan filem ketiga yang seterusnya bernama; Kaizoku Sentai Gokaiger vs. Space Sheriff Gavan dimana movie ini khusus untuk meraikan hari "tua" gaban dan dijadualkan ditayangkan dipawagam jepun pada hujung tahun 2011 (tahun depan juga baru boleh tengok).

Thursday, October 27, 2011

Stronger


Stronger (Deluxe Version)
by Kelly Clarkson

align box playcount | info album :




Kelly Clarkson kini kembali dengan lebih gagah dan bersemangat kerana judul album beliau yang kelima ini ialah "Stronger". Album ini telah pun berada dipasaran sejak 21 Oktober lagi dipasarkan didalam dua versi edisi; edisi biasa dan edisi mewah (deluxe) tetapi jika dipasaran malaysia, sudah tentu disediakan edisi mewah sahaja. Album ini memuatkan 13 buah lagu baru dan menjadikan lagu "Mr. Know It All" sebagai single pertama yang telah berjaya menduduki tangga #18 dicarta Billboard Hot100. Terdapat 5 lagu tambahan bagi edisi mewah album ini dan salah 1 lagu tersebut adalah khusus untuk dimuat turun diaplikasi muzik iTunes iaitu lagu berjudul "Why Don't You Try".

Mengenai judul album ini yang diberi nama "Stronger" dan judul salah sebuah lagu yang terdapat dalam album ini iaitu "What Doesn't Kill You (Stronger)" adalah diilhamkan dari petikan popular iaitu "That which does not kill us makes us stronger" dari ahli falsafah Jerman, Friedrich Nietzsche. Seterusnya bagi penghasilan album ini Kelly telah berkerjasama dengan ramai producer yang aku kenali dan malah ada juga yang kurang aku kenal tapi aku kenali akan hasil ciptaan lagu - lagu mereka sahaja dan antaranya ialah; Toby Gad, Brian Kennedy, Jason Halbert serta ramai lagi. Malah selain kerjasama dalam penghasilan lagu, Kelly juga berkolaberasi dengan penyanyi country; Jason Aldean iaitu didalam lagu berjudul "Don't You Wanna Stay" dan penulis lirik terkenal Kara DioGuardi didalam lagu berjudul "The Sun Will Rise".

Mari semak senarai lagu bagi album ini dan antara lagu - lagu yang menjadi kegemaran aku:-
Tracklist

# Title (E)
1. Mr. Know It All
2. What Doesn’t Kill You (Stronger)
3. Dark Side
4. Honestly
5. You Love Me
6. Einstein
7. Standing In Front Of You
8. I Forgive You
9. Hello
10. The War Is Over
11. Let Me Down
12. You Can’t Win
13. Breaking Your Own Heart

[-/+] Deluxe Version
14. Don’t You Wanna Stay (with Jason Aldean)
15. Alone
16. Don’t Be A Girl About It
17. Why Don't You Try

* bold - 10/10
Mari lihat video untuk single pertama album ini: -

can't see embed video? click here

**Setelah seminggu berada dipasaran album ini berjaya menduduki ditangga #2 pada carta billboard, dimana dikalahkan untuk tangga #1 yang dipegang oleh Coldpay dengan album terbaru mereka iaitu "Mylo Xyloto"

Bagi aku disebabkan first single bagi album ini adalah lagu bergenrekan mid-tempo, 2nd single berkemungkinan lagu berjudul "What Doesn’t Kill You (Stronger)" sebab ianya bergenrekan up-tempo dan bagi 3rd Single pula, yang ballad mungkin; lagu berjudul "Honestly".

kalau tekaan aku ini betul, ini bermakna, AKU HEBAT!!! #hahaha (kajian dari pengeluaran single album kelly yang terdahulu iaitu berdasarkan genre lagu).

-Sekian

Wednesday, September 21, 2011

Fourze

UCHU KITAAAAA!!!!!!!!!


Haa mengenai super hero lagi nampaknya #keskeskes tetapi super hero kali ini bukan dari spesis hero yang berbaju warna warni pelangi tetapi warnanya tidaklah meriah sangat, iaitu Kamen Rider Fourze. Untuk pengetahuan anda ini merupakan siri Kamen Rider yang ke-40 jika tidak silap aku dan ini juga merupakan kali pertama bagi aku untuk menonton siri wira Kamen Rider.

Tema/Penceritaan untuk siri Kamen Rider ini adalah mengenai angkasa lepas, angkasawan dan sewaktu denganya dan ini dapat dlilihat secara terus akan rekabentuk topi keledar bagi wira Kamen Rider Fourze ini; adalah mirip berbentuk rupa Roket dan ini membuatkan aku teringat akan cerita/filem mahluk asing orang putih yang berjudul "ConeHeads" iaitu alien yang memiliki kepala berbentuk Kon. Malah bagi alatan pertempuran yang diakses dari switch juga berkonsepkan ciri - ciri angkasa lepas (tidaklah semua).

Kamen Rider 2011

Mengenai siri ini pula, kuasa pertukaran wira Fourze dimiliki oleh pelajar baru sekolah tinggi jepun iaitu Gentarou Kisaragi yang dilakonkan oleh Sota Fukushi. Dimana wataknya ditampilkan mempunyai gaya seperti pelajar gokusen/crows zero tetapi yang sebaliknya beliau suka berkawan dan buat kawan. Malah keunikan watak Gentarou ini ditambah dengan keunggulan gaya rambutnya yang seakan - akan pelakon filem muzikal klasik "Grease". Disamping itu, wujud juga watak rakan - rakan sekolah lain yang membantu Gentarou untuk mengenali/mempelajari Fourze dengan lebih lanjut dan tidak lupa pada "antagonis sementara" iatu pelajar - pelajar AGHS.



Jalan cerita tertumpu usaha Kengo Utahoshi dalam meneruskan usaha ayahnya yang berkerja sebagai seorang ahli saintis dalam membangunkan astro switch selepas stesen angkasa ayahnya telah dimusnahkan dan akibat badan Kengo terlalu lemah untuk menjadi Fourze, beliau telah memberikan "tali pinggang Fourze" kepada Gentarou untuk membantunya dan Gentarou juga turut sudi membantu beliau. Disamping itu, pasukan ini turut dibantu oleh watak Yuki Jojima; iaitu rakan sejak kecil Gentarou dimana telah terlebih awal turut serta dalam misi "rahsia" ini bersama Kengo. Menerangkan perwatakkan Yuki ini, beliau memang meminati dunia angkasawan sejak dari kecil lagi. Baiklah bagi penglibatan rakan - rakan lain pula, berkemungkinan akan sertai "kelab" ini selepas Gentarou berjaya menakluki hati mereka semua untuk menjadi rakan diepisode - episode kehadapan. Seterusnya mengenai antagonis sebenar siri ini berkemungkinan rakan ayah Kengo yang khianat (aku jangkakan), dimana setakat ini tidak lagi mendedahkan tujuan serangan yang dilakukan dikawasan sekolah dan kenapa para pelajar menjadi sasaran jahat mereka. Malah antagonis tersebut juga mempunyai konsep Switch yang sama seperti ciptaan Kengo tetapi berlainan fungsinya iaitu digunakan untuk menukar manusia biasa ke mahluk penjahat.

Kenantian yang diwujudkan untuk para penonton supaya kekal menonton siri ini sudah tentu mengenai jalan ceritanya dan disampingkan itu juga untuk menantikan apakah 40 kuasa Astro Swtich yang pelbagai guna untuk digunakan dalam pertempuran menumpaskan musuh. Tetapi agak janggal bagi aku apabila melihat rupa bentuk switch berkenaan seperti reka bentuk Ink Cartridge sahaja, malah cara pengaktifannya juga sama seperti meletakkan ubat dakwat kedalam printer #keskeskes. Sebut pula mengenai pertempuran, setakat ini latarbelakang medan pertempuran banyak menunjukkan berlaku diwaktu dan dikawasan sekolah sahaja.

switch yang dilabel dengan nombor mempunyai fungsi/kuasa tersendiri


Buat masa ini, siri ini baru menjangkau episode yang ke-3 dan aku sahaja tunggu sampai episode sekarang untuk memudahkan aku menulis dengan penuh kefahaman. Siri ini juga mungkin menjangkau hingga puluh - puluhan episode dan seperti biasa tempat muat turun siri ini sama seperti memuat turun siri super sentai gokaiger yang aku menonton kini, iaitu dilaman fans-sub http://over-ti.me/ (aku masih tak jumpa tempat streaming lagi) sebelum mengakhiri mari kita mendengar lagu OP siri Kamen Rider Fourze ini yang berjudul "Switch ON!":-

can't see embed audio? click here

makluman: review pendek bagi tontonan setiap minggu siri Kamen Rider Fourze kini dikemasnaik di laman sosial twitter; #KamenRiderFourze

- Sekian

GIF Credit - to teh owner

Monday, September 5, 2011

Tribute

Siri super sentai Jetman menjadi wira aku sejak kecil lagi dimana setiap kali balik dari sekolah petang aku akan tonton versi yang dirakam oleh ayah aku menggunakan tape rakaman video. Tetapi kini tape rakaman video tersebut entah hilang kemana tapi didalam otak aku hingga kini masih lagi ingat akan setiap jalan ceritanya. Ini kerana bagi aku Jetman adalah siri super sentai yang paling hebat dan terbaik kerana jalan ceritanya yang paling kemas dan teratur serta menarik malah kukuh berbanding kesemua super sentai yang wujud.


Secara lazimnya sebelum ini, aku mengupdatekan mengenai siri super sentai Gokaiger yang ditonton setiap minggu hanya dilaman sosial Twitter (tag: #gokaiger) sahaja tetapi khas untuk episode ke 28 ini aku menambah jumlah posting disini.

Akhirnya tiba pula giliran episode tribute untuk Chōjin Sentai Jetman didalam siri Gokaiger dan secara bertuahnya episode tribute untuk Jetman ini dibintangi oleh bintang asal Jetman sendiri iaitu berperanan untuk melakonkan watak wira Jetman yang kembali dimasa kini. Setahu aku, ini merupakan penampilan pelakon asal yang seterusnya muncul dalam episode tribute gokaiger dan diharapkan pengambilan pelakon asal dapat dikekalkan; barulah seronok untuk menonton (dikatakan movie gokaiger kelak akan dibintangi pelakon asal siri super sentai yang pertama). Baiklah pelakon asal Jetman yang diperkatakan itu ialah Toshihide Wakamatsu, iaitu yang melakonkan watak Gai Yuki (Black Condor).


Cross Changer!!

Kemunculan watak Gai semestinya bersebab, dimana "tugas" beliau adalah untuk memberi peransang kepada wira merah yang tiba - tiba menjadi lemah semangat (tetiba pula kan) apabila berhadapan dengan musuh lama beliau (musuh dia dari Star Wars kot) dan tugas/misi gokaiger seperti biasa iaitu untuk memperolehi "ultimate power" Jetman pula. Seperti episode tribute sebelum ini, ditunjukkan setiap kisah akan melibatkan salah seorang wira gokaiger dalam setiap satu episode tribute dan pada kali ini pula kisah tertumpu kepada wira merah gokaiger dan wira hitam Jetman. Sepatutnya bagi aku, kisah ini tertumpu kepada wira sama warna (walaupun tiada yang sama dalam jetman dan gokaiger) dan jika itu berlaku berkemungkinan kisahnya tertumpu kepada wira hijau gokaiger dan wira hitam Jetman, dimana watak doc/don/hakase memang lebih penakut dan perlu beri dorongan.

Episode kali ini juga menjawab semua teka teki akan apa yang berlaku kepada Gai dipenghujung episode Jetman yang ditayangkan perpuluh tahun lalu, dimana kisah penamat episode Jetman sememangnya tergantung tentang pada yang berlaku terhadap Gai sebenarnya dimana sebelum itu Gai ditikam oleh peragut ketika cuba monolong seorang gadis malang dan selepas itu, penonton terkontang - kanting menonton samaada beliau mati diatas kerusi begitu sahaja atau sempat dibawa ke rumah sakit.

Gai menahan "kesakitkan" dihari perkhawinan Ryu dan Kaori

Apa yang menarik untuk episode tribute kali ini ialah dapat dilihat Pasukan Jetman bertempur menggunakan sayap mereka dan berterbangan dilangit biru dalam tempoh yang agak lama dan ini membuatkan pertarungan sedemikan nampak lebih hebat. Sediamaklum pertarungan sebegini jarang sekali atau tidak dilihat didalam siri super sentai Jetman yang terdahulu (dulu tiada teknologi macam sekarang).

Black Condor

Haa, sebelum terkupa perkara penting yang ingin dikatakan mengenai episode tribute sebegini;
  1. Episode tribute yang bakal berlanjutan ini akan mengetepikan kisah setiap watak - watak gokaiger. Tribute - tribute juga, sila utamakan kisah setiap watak Gokaiger terlebih dahulu seperti kisah Silam Doc, kisah keluarga Gai dibumi dan kisah Ahim yang merupakan puteri raja.
  2. Baiklah apa yang ralat mengenai episode tribute sebegini pula ialah kehilangan wira ke-enam atau kurang ditonjolkan iaitu Ikari Gai; GokaiSilver, Gokaiger. Dimana yang sedia maklum, didalam siri super sentai yang pertama sehinggalah Jetman, tiadanya barisan wira keenam dan ketika munculnya "Kyōryū Sentai Zyuranger" barulah membariskan wira ke-enam ini iaitu wira berwarna hijau. Ini membuatkan episode tribute sebegini menjadikan watak Ikari Gai didalam siri Gokaiger seperti pembimbimg dalam mengenali setiap super sentai yang terdahulu sahaja.. hmmmm
Baiklah tunggu episode tribute untuk Flashman, Maskman (itu sahaja super sentai terbitan terdahulu yang aku kenal)

-Sekian

GIF Credit - to teh owner

Friday, September 2, 2011

Important Things

wah panjang tajuk jdrama kali ini, "Taisetsu na Koto wa Subete Kimi ga Oshiete Kureta"

Title: 大切なことはすべて君が教えてくれた
Title (English): I Learned All the Important Things from You
Genre: Romance, school
Episodes: 10
Seperti yang diperkatakan sebelum ini aku mencuba menonton jdrama genre lain iaitu selain daripada jdrama bergenre lawak sahaja; ubah haluan sekali sekala. Baiklah pada kali ini aku cuba menonton jdrama bergenrekan romantik (erkkk) dan tarikan utama untuk menonton siri drama ini adalah kerana pelakon wanita utama jdrama ini iaitu Toda Erika (Death Note 1,2).

Jalan cerita jdrama ini sungguh pantas dibahagian ekposisi (permulaan) dimana ianya terus memaparkan kemunculan orang ketiga yang akan merumitkan perhubungan cinta dua pasangan yang bercinta, yakni tanpa menunjukkan bagaimana proses bercinta watak utama. Selepas itu jalan cerita drama ini bergerak agak perlahan sedikit iaitu dari episode 1 hingga 5, dimana jalan cerita lebih menumpukan kepada masalah yang dihadapi oleh pelakon watak utama lelaki (Shuji) dalam menyimpan perkara yang akan mengecewakan tunangnya (Natsumi). Malah diselitkan juga beberapa element suspen dalam perkembangan jalan cerita dari episode 1 - 5 iaitu bagaimana orang ketiga (Hikari) itu cuba memutuskan perhubungan cinta pasangan watak utama drama ini. (sewajarkan tambah genre disitu). Lepas memasuki episode 6 timbul pula masalah lain iaitu terbongkarnya mengenai "kecacatan" Hikari dan dalam masa yang sama, ianya menjawab segala misteri yang menjadi tanda tanya pada episode sebelumnya. Setelah segala misteri terrungkai, timbul pula akan keraguan Shuji akan cintanya terhadap Natsumi sehingga terpaksa membatalkan perkhawinan yang telah lama dirancang tetapi perkara ini tidak disetujui oleh Natsumi yang amat mencintai Shuji. Episode seterusnya begitu bosan bagi aku dimana menonton watak lelaki bodoh yang tidak membalas cinta Natsumi yang lawa (tapi Hikari pun lawa) :-


watak Hikari yang dilakonan oleh Takei Emi

Sementara itu, pada episode 7 dan keatas, dapat dilihat watak Natsumi menarik diri dari cinta 3 segi ini dan menumpukan pada perkara "lain". Lalu kisah penceritaan bergerak 3~5 bulan kehadapan dan dapat dilihat watak Shuji banyak meluangkan masa bersama Hikari kerana ingin membantu masalah yang dihadapinya(bantulah sangat), namun perasaan cinta Shuji terhadap Hikari masih lagi menjadi tanda tanya sehinggalah suku episode penghabisan. Hmm itu sahaja main plot yang aku rasa wajar dikongsi, yang lain pergi tengok.

Baiklah, apa yang pelik mengenai drama ini, aku dapat lihat dua orang cikgu bercinta didalam sekolah yang sama (Shuji & Natsumi) dan jika ditengokkan dalam drama - drama jepun yang lain adalah dilarang cikgu dan cikgu bercinta didalam sekolah yang sama. Bermungkinan ini peraturan sesetengah sekolah swasta sahaja dan berkemungkinan bukanya datang dari kementerian pengajian jepun. Sepekara lagi dapat dilihat juga bagaimana penerimaan cikgu - cikgu lain dan para pelajar sekiranya ada cikgu yang terbabit dengan masalah displin iaitu begitu amat tragis sekali.

Sepanjang menonton jdrama ini, kedenganran banyak lagu P!nk dipasang sebagai lagu latar tetapi alangkah malangnya dimana kebanyakkan lagu terbabit tidak sesuai dengan suasana dan emosi sesuatu babak (lirik lagu terutamanya), sebagai contoh:-
"Dead Mr. President" - Babak sedih
"Stupid Girl" - Lagu tema kemunculan hikari (dia tak bodoh)
dan selepas beberapa episode menonton, rupanya tujuan memainkan lagu p!nk adalah untuk mempromosikan album Greatest Hits beliau dipasaran Jepun. Baiklah akibat sudah meyentuh mengenai lagu, lagu ending/penutup untuk jdrama ini adalah didendangkan oleh Porno Graffitti dengan tajuk lagunya EXIT, sila dengar dibawah (TV Size) :-

can't see embed audio? click here

Kesimpulanya, cerita inilah yang sebenarnya "Born This Way" iaitu memaparkan kisah penderitaan Hikari dalam cubaan mencintai dan dicintai seseorang. Sebelum mengakhiri, kita lihat semula pada tajuk drama ini, " I Learned All the Important Things from You". Hmm siapa yang "Learned All the Important Things?" sudah tentu watak utama lelaki (Shuji) dan "from you?" berkemungkinan bagi aku adalah dari watak Hikari.

Hmmm, begitu rumit kisah cinta -cinta ini, apapun cabaran sudah disahut dan genre apa pula lepas ini? sila nantikan

- Sekian

kredit - dramawiki

Saturday, August 13, 2011

The Throne


Watch the Throne
by Jay-Z & Kanye West

align box playcount | info album : sini




Album ini merupakan album kolaberasi penuh Kanye West dan Jay-Z. Pada perancangan awal "Watch the Throne" merupakan album EP yang mengandungi 5 lagu kolaberasi baru tetapi diubah kepada album penuh (LP). Kedua - dua iaitu cover album dan 'artwork' adalah hasil pereka Itali, Riccardo Tisci. Untuk maklumat album ini telah pun dipasarkan pada 8 Ogos yang lalu tanpa bocoran (leaked) di internet.

Album dipasarkan dalam dua edisi; pertama edisi biasa (standart) 12 buah lagu baru dan bagi edisi mewah (deluxe) pula, ditambah 4 lagu baru. Kebanyakkan lagu didalam album ini adalah diterbitkan oleh kanye sendiri dan seperti biasa penghasilan untuk satu lagu sahaja, kanye telah berkerjasama dengan ramai komposer - komposer lain dimana mungkin memecah sampai 20 orang untuk satu lagu (sila rujuk album kredit untuk album kanye west yang lepas). Sepanjang lamanya album ini dipasarkan, ia telah berjaya menduduki tangga #1 di 23 buah negara (berdasarkan penjualan album digital) dan dianggarkan penjualan album untuk minggu pertama mencecah lebih 500 ribu.

Mari semak senarai lagu
Tracklist

# Title (E)
01. No Church in the Wild (ft. Frank Ocean)
02. Lift Off (ft. Beyoncé)
03. *****s in Paris
04. Otis (ft. Otis Redding)
05. Gotta Have It
06. New Day
07. Prime Time
08. Who Gon Stop Me
09. Murder to Excellence
10. Welcome to the Jungle
11. Made In America (ft. Frank Ocean)
12. Why I Love You (ft. Mr Hudson)

[-/+] Deluxe Version
13. Illest Motherf*cker Alive
14. H•A•M
15. That's My B*tch
16. The Joy (ft. Curtis Mayfield)

* bold - 10/10
Pada awal tahun 2011, lagu H•A•M telah pun dikeluarkan ke pasaran digital tetapi lagu ini bukan single pertama bagi album ini tetapi hanyalah untuk promo single sahaja, dan sungguh memberangsangkan apabila telah berjaya menduduki tangga #23 pada carta Billboard Hot 100. Perihal lain mengenai album ini; album ini turut didatangi "geng - geng" mereka sendiri untuk kolaberasi dalam lagu mahupun pembikinan lagu antaranya ialah Frank Ocean, Beyoncé, Mr. Hudson dan ramai lagi. Malah tidak sah bagi Kanye West untuk mengambil sample dari lagu lain, dengar sahaja lagu single pertama, dimana sebelum album "Watch the Throne" ini dikeluarkan single pertama telah pun diumumkan iaitu "Otis" dan berikut adalah muzik video

can't see embed video? click here

Lagu "Otis" ini berjaya menduduki tangga #12 (debut) dalam carta Billboard Hot 100. Jika dilihat pada muzik video diatas, videonya simple/ringkas dan memaparkan dimana sepasukan pembikin mengubahsuai kereta untuk dijadikan "Bat-mobile" The Throne sendiri. Untuk single kedua album ini, masih lagi belum dikeluarkan kenyatan rasmi tetapi berkemungkinan "Lift Off".

sebelum mengakhiri :-
"I love you so
But why I love you, I'll never know"
-Sekian